Hacze iştirak, birden fazla alacaklısı olan ve malvarlığı tüm borçlarını karşılamayan borçlunun malı üzerinde, alacaklılardan biri tarafından koyulan ilk hacze, daha sonra aynı malı haczettiren ve şartları sağlayan diğer alacaklıların da katılmasını ve satış bedelinden pay almasını sağlayan bir cebri icra kurumudur.
Hacze iştirakın şartları şunlardır:
- Borçlunun birden fazla alacaklısı olması ve malvarlığının tüm borçlarını karşılamaması gerekir.
- İlk haciz koyulmuş olması gerekir.
- İştirak talep eden alacaklının alacağının takip konusu olması gerekir.
- İştirak talep eden alacaklının, ilk haczı koyan alacaklıya göre öncelikli olması veya aynı önceliğe sahip olması gerekir.
Hacze iştirakın yapılışı:
- İştirak talep eden alacaklı, ilk haciz tutanağı üzerine hacze iştirak talebinde bulunur.
- İcra müdürü, haczedilen malların bedelinin tüm alacaklıların alacaklarını karşılamaya yeteceğini anlarsa, sadece hacze iştiraki ilk haciz tutanağının altına yazar.
- Hacze iştirak eden alacaklıların sayısı birden fazla ise, satış bedeli alacaklıların alacak sırasına göre pay edilir.
Hacze iştirak ile ilgili bazı önemli noktalar:
- Hacze iştirak, takipli (adi) ve takipsiz (gayrimuaccel) olmak üzere ikiye ayrılır. Takipli iştirakta, iştirak talep eden alacaklının, ilk haczı koyan alacaklıya göre öncelikli olması veya aynı önceliğe sahip olması gerekir. Takipsiz iştirakta ise, iştirak talep eden alacaklının, takip merasimine lüzum olmaksızın hacze iştirak edebilmesi için, ilk haczı koyan alacaklıya göre öncelikli olması gerekir.
- Borçlunun eşi ve çocukları ile vasi veya kayyımı olduğu kişiler, evlenme, velayet veya vesayetten mütevellit alacaklar için takip merasimine lüzum olmaksızın ilk haciz üzerine satılan malın tutarı vezneye girinceye kadar aynı derecede hacze iştirak edebilirler.
- Hacze iştirak, alacaklıların alacaklarını daha kolay ve hızlı bir şekilde tahsil etmelerini sağlayan bir imkandır.
Hukuki Uyarı: Bu blog yazısı bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir hukuki işlem yapmadan önce bir avukata danışmanız tavsiye edilir.