İnternet ve sosyal medya kullanımı arttıkça bu ortamlarda işlenen suçlar da artıyor. Bunlardan en yaygın olanı hakaret suçudur. Peki internette ve sosyal medyada hakaret nedir ve cezası nedir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını ve konuyla ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
İnternette ve Sosyal Medyada Hakaret Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesine göre, kişinin şeref, haysiyet ve itibarını zedeleyebilecek somut bir fiil veya olguya atıf yapılarak veya küfredilerek kişinin şeref, haysiyet ve prestijine saldırılması olarak tanımlanmaktadır. Bu suç internet ve sosyal medya üzerinden de işlenebilmektedir.
İnternette ve Sosyal Medyada Hakaret Etmenin Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 125’inci maddesinin 1’inci fıkrasına göre internet veya sosyal medya üzerinden işlenen basit hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Ancak hakaret suçunun nitelikli halleri de vardır ve bu hallerde ceza daha yüksektir. Nitelikli hakaret halleri şunlardır:
Kamu görevlisine hakaret: Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret edilmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılır (TCK 125/2-1).
Dini, siyasi ve felsefi inançlara hakaret: Kişinin dini, siyasi veya felsefi inançlarına hakaret edilmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılır (TCK 125/2-2).
Kamuya açık hakaret: Hakaretin en az üç kişiyle bir araya gelerek işlenmesi halinde ceza altıda bir oranında artırılır (TCK 125/4).
Basın yoluyla hakaret: Hakaretin basın yoluyla işlenmesi halinde cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır (TCK 125/3).
Hakaret suçundan dolayı cezanın para cezasına çevrilmesi mümkün müdür?
Evet, bazı durumlarda hakaret suçlarından dolayı verilen cezanın para cezasına çevrilmesi mümkündür. Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca hapis cezası hâkimin takdirine bağlı olarak para cezasına çevrilebilmektedir.
Hakaret Suçunda Şikayet Gerekli mi?
Basit hakaret suçlarında şikâyet şartı aranmamaktadır. Yani mağdurun şikayeti beklenmeden kamu davası açılabilmektedir.
Ancak nitelikli hakaret halinde şikâyette bulunulması gerekmektedir. Dolayısıyla bu tür hakaretlerde mağdurun şikayette bulunması gerekir.
İnternette ve Sosyal Medyada Hakaret Suçundan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
İnternet ve sosyal medyada hakaret suçlarının mağduru olmamak için şunlara dikkat edebilirsiniz:
Kişisel bilgilerinizi çevrimiçi paylaşırken dikkatli olun.
Tanımadığınız kişilerle internet veya sosyal medya üzerinden iletişim kurmayın.
Size hakaret eden kişileri engelleyebilir veya bildirebilirsiniz.
Eğer hakarete uğradığınızı düşünüyorsanız bir avukata danışın.