HEMEN İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN 0 541 485 92 48
Nedir İleti Yönetim Sistemi?
İleti yönetim sistemi (İYS) genel tanımıyla, tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemi demektir. Yani bir hizmet sağlayıcı; pazarlama, promosyon, kampanya, indirim vb. içerikli iletilerini alıcılara (vatandaşlara) arama, mesaj veya e-posta yolu ile göndermeden önce alıcıdan bu iletiler için aldıkları onayları kaydettikleri sistemdir. Alının bu tür iletilerin gönderilmesine izin vermemesi durumunda ise alıcının İYS’ye şikayet hakkı doğmaktadır.
İYS’ye kayıt zorunlu mu?
İYS’ye kayıt, tabi ki vatandaşlar için bir zorunluluk değildir. Ancak ticari elektronik ileti gönderen tüm gerçek ve tüzel kişi hizmet sağlayıcılarının İYS’ye kaydı zorunlu olduğu gibi alıcıların vermiş oldukları izinlerin de bu sisteme kaydı zorunludur.
Alıcı İYS’ye nasıl ulaşabilir?
Alıcı, daha önce vermiş olduğu ticari elektronik ileti iznini kaldırmak veya hangi ticari elektronik iletilere izin verdiğini görebilmek için İYS’ye giriş yapabilmektedir. Alıcılılar için tüm hizmetler ücretsiz.
Bir alıcı İYS’ye;
-İYS Web sitesinden (iys.org.tr adresinden),
-İYS Çağrı Merkeziden,
-E-devlet sistemi üzerinden,
-İYS Mobil aracılığıyla ulaşabilecektir.
Hizmet Sağlayıcıların geçmiş ileti onaylarını en geç hangi tarihe kadar İYS’ye kaydetmeleri gerekmektedir ve kaydedilmeyen ileti onaylarının durumu ne olacaktır?
İletişim adres sayısı 150.000 üzerinde olan hizmet sağlayıcıları için geçmiş ileti onaylarının İYS’ye kayıt tarihi 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle dolmuştur. Bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme tarihi ise 15.02.2021 tarihi itibariyle bitmiştir.
İletişim adres sayısı 150.000 altında olan hizmet sağlayıcıların ise geçmiş ileti onaylarını İYS’ye en geç 31 Mayıs 2021 tarihine kadar kaydetmeleri ve vatandaşların da bu onayları en geç 15 Temmuz 2021 tarihine kadar kontrol etmeleri gerekmektedir.
Hizmet sağlayıcılar tarafından geçmiş ileti onaylarının belirtilen son tarihe kadar İYS’ye kaydedilmemeleri durumunda ise geçmiş onayların hiçbir hükmü kalmayacak ve hizmet sağlayıcının yeniden onayının alınması gerekecektir.
Ticari elektronik ileti onayı ne şekilde alınır?
Onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim aracıyla alınabilmektedir. Ayrıca alıcı, İYS yoluyla da ticari elektronik ileti almaya onay verebilmektedir. Onayın alındığına yönelik ispat yükümlüğü hizmet sağlayıcısına aittir. Ancak İYS üzerinden alınan onay veya ret halinde ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcısından kalkmaktadır.
Ticari iletinin bireysel veya tacir alıcıya gönderilmesinin bir önemi var mıdır?
Bireysel alıcıya ticari ileti gönderebilmek için, bireysel alıcının iletiye onay vermiş olması gerekmektedir. Ancak tacir alıcı için onay zorunluluğu bulunmamaktadır. Tacir alıcıdan onay alınmadan da ticari elektronik ileti gönderilebilmekte ise de her halükarda İYS’ye kaydedilmeleri gerekmektedir.
Peki bir iletişim adresi hem bireysel hem de tacir niteliğiyle kullanılıyorsa durum ne olacaktır?
Bir alıcı, hem tacir sıfatıyla hem de bireysel olarak aynı iletişim adresini kullanıyor ise, hizmet sağlayıcı tarafından aynı iletişim adresi iki farklı şekilde (hem tacir hem de bireysel) yer alacaktır. Alıcı da İYS üzerinden tacir/bireysel ayrımı yaparak izinlerini yönetebilecektir.
Av. Öznur Yeşilnacar
HEMEN İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN 0 541 485 92 48
İçindekiler
- 1 Nedir İleti Yönetim Sistemi?