1. Eşlerin Anlaşması

Taraflar arasında anlaşma varsa, bu anlaşma doğrultusunda evde kimin kalacağı belirlenir. Mahkeme bu anlaşmayı genellikle onaylar.

2. Çocukların Velayeti

Eğer çiftin çocukları varsa, mahkeme genellikle çocukların üstün yararını gözeterek karar verir. Çocukların velayeti hangi tarafa verildiyse, çocukların düzenini korumak amacıyla evde o kişi kalabilir.

3. Ev Üzerindeki Haklar

Evin kimin mülkiyetinde olduğu veya kimin kira sözleşmesinde taraf olduğu da önemli bir etkendir. Ancak mülk sahibinin, boşanma sürecinde hemen evden çıkarılma hakkı olmayabilir; mahkeme durumu değerlendirir.

4. Aile Konutu Şerhi

Eşlerden biri aile konutunun korunması için tapuya “aile konutu şerhi” koydurmuşsa, diğer eşin ev üzerinde tasarruf hakkı sınırlanabilir. Bu şerh, evin ortak yaşam alanı olarak korunmasını sağlar.

5. Şiddet veya Güvenlik Endişeleri

Eğer taraflardan biri diğerine şiddet uygulamışsa veya tehdit oluşturuyorsa, mahkeme koruma tedbirleri alabilir ve mağdur olan tarafın evde kalmasına karar verebilir.

6. Geçici Tedbir Kararları

Boşanma davası süresince mahkeme, evde kimin kalacağına geçici bir tedbir kararıyla hükmedebilir. Bu karar dava sonuçlanana kadar geçerli olur.

Evin kimin kullanımında kalacağına ilişkin bir anlaşmazlık varsa, bir avukattan hukuki destek almanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.