HEMEN İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN: 0 541 485 92 48

Boşanma davası, evlilik birliğini yasal olarak sonlandırmak için eşlerin birlikte ya da eşlerden birisinin açtığı davadır. Boşanma davası süresi eşlerin anlaşmaya varıp varamamalarına göre değişiklik göstermektedir. Yine eşlerin boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında anlaşmaya varmaları durumunda açılacak dava, anlaşmalı boşanma davası olarak adlandırılmaktadır. Ancak eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde ya da boşanma sonuçlarında anlaşamamaları durumunda açılacak dava ise çekişmeli boşanma davasıdır. Peki, boşanma davaları ne kadar sürer ve süreç nasıl işler?

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşma Boşanma Davalarında Süre

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler boşanmak için birlikte başvurur ya da bir eşin açtığı davadaki talepleri diğer eş kabul eder. Bu nedenle de anlaşmalı boşanmalarda süreç daha kısadır. Yine anlaşmalı boşanmalarda hâkim tarafların kendi aralarında gerçekleştirdikleri anlaşmanın kamu düzenine uygun olup olmadığını inceler. Eğer hakim anlaşmada aykırı bir koşul görmez ise anlaşmayı onaylar ve boşanma davasını sonuçlandırır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Süre

Boşanmaya karar veren çiftlerin en çok merak ettikleri ise çekişmeli boşanma davaları ne kadar sürer sorusunun cevabıdır. Çünkü çekişmeli boşanmalarda eşlerden sadece birisi boşanmak ister ya da boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşamazlar. Bu durumda davanın açılmasından sonra dava dilekçesi davalıya tebliğ edilir. Davalının buna cevap vermesi, davacının davalının cevabına cevap vermesi ve davalının bu cevaba ikinci bir cevap vermesi sonrasında ilk duruşma günü verilir. Açılan bu boşanma davaları 3-4 yıla kadar uzayabilmektedir. Ancak genel olarak bir çekişmeli boşanma davası ilk derece mahkemesinde yaklaşık olarak 1,5 – 2 yıl sürebilmektedir.

HEMEN İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN: 0 541 485 92 48