İdari sözleşmeler, kamu hizmetlerinin yürütülmesi için idare ile özel kişiler arasında yapılan sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar, idari yargıda iptal ve tazminat davaları yoluyla çözümlenir.
İptal Davası:
İptal davası, hukuka aykırı olduğu düşünülen bir idari işlemin iptali için açılan davadır. İdari sözleşmelere ilişkin iptal davaları, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (İYUK) 10. maddesinde düzenlenmiştir. Bu davada dava konusu işlemin hukuka aykırılığı ispatlanmalıdır.
Tazminat Davası:
Tazminat davası, idari bir işlemden dolayı maddi veya manevi zarar gören kişinin bu zararın tazmin edilmesi için açtığı davadır. İdari sözleşmelere ilişkin tazminat davaları, İYUK’nun 11. maddesinde düzenlenmiştir. Bu davada dava konusu işlemin hukuka aykırılığı ve bu aykırılığın zarara yol açtığı ispatlanmalıdır.
İptal ve Tazminat Davalarında Yetkili Mahkemeler:
İdari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarda yetkili mahkemeler, idari mahkemelerdir. Dava, dava konusu işlemin yapıldığı yerdeki idare mahkemesinde açılır.
İptal ve Tazminat Davalarında Dava Süresi:
İptal davası, işlemin öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün ve her halde işlemin yapılmasından itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Tazminat davası ise zararın öğrenildiği tarihten itibaren 60 gün ve her halde zararın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içinde açılmalıdır.
İptal ve Tazminat Davalarında Gerekli Belgeler:
İptal ve tazminat davalarında gerekli belgeler şunlardır:
- Dava dilekçesi
- Gerekli harçlar
- Dava konusu işlemin tebliğ belgesi (iptal davası için)
- Zararı gösteren belgeler (tazminat davası için)