Kıdem tazminatı, Türkiye’de işçinin bir işyerindeki çalışma süresine bağlı olarak işten ayrılması veya işveren tarafından iş akdinin feshedilmesi durumunda ödenen bir tazminattır. İhbar tazminatı ise işverenin iş akdini feshetmesi durumunda işçiye belirli bir süre önceden bildirimde bulunması gerektiği durumlarda, bu süre içinde işçinin kaybettiği geliri karşılamak amacıyla ödenen bir tazminattır.
Kıdem tazminatı hesaplaması genellikle işçinin brüt ücreti, çalışma süresi ve kıdem tazminatı formülüne göre yapılır. Türkiye’de genel olarak kıdem tazminatı hesaplama formülü şu şekildedir:
Toplam kıdem tazminatı = Brüt ücret x (Çalışma süresi / 12) x Kıdem tazminatı oranı
İhbar tazminatı ise işverenin işçiye bildirim süresini ihlal etmesi durumunda işçiye ödenir. İhbar tazminatı hesaplaması için genellikle işçinin brüt ücreti ve çalışma süresi esas alınır. İhbar süresi, işçinin çalıştığı süreye bağlı olarak belirlenir ve Türkiye’de 30 güne kadar çıkabilir.
Ancak, bu bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve her durum için geçerli olmayabilir. Dolayısıyla, kıdem ve ihbar tazminatı hesaplaması yapmadan önce iş hukuku uzmanına veya bir avukata danışmanız önemlidir.