Tüketici Sözleşmelerinde Ayıplı Mal ve Hizmetten Kaynaklanan Haklar

Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerde veya aldıkları hizmetlerde ayıp ile karşılaştıklarında belirli haklara sahiptirler. Bu haklar, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

Ayıp Nedir?

Ayıp, bir malın veya hizmetin, sözleşmede belirtilen veya makul olarak beklenebilecek niteliklere sahip olmamasıdır. Örneğin, bir televizyonun ekranında çizik olması, bir arabanın motorunda arıza olması, bir tamircinin yaptığı onarımın özensiz olması ayıplı mal veya hizmet olarak değerlendirilebilir.

Ayıplı Mal veya Hizmette Tüketicinin Hakları Nelerdir?

  • Tüketici, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesini veya ayıp oranında bedel indirimini isteyebilir. Örneğin, bir televizyonun ekranında çizik olması durumunda tüketici, televizyonun yenisiyle değiştirilmesini veya televizyonun bedelinden çiziklerin kapladığı oranda indirim yapılmasını isteyebilir.
  • Tüketici, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, malın ücretsiz onarılmasını isteyebilir. Örneğin, bir arabanın motorunda arıza olması durumunda tüketici, arabanın ücretsiz olarak tamir edilmesini isteyebilir.
  • Tüketici, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Ancak, bu hak sadece ayıp önemliyse veya satıcı, tüketicinin ayıpsız mal veya ayıp oranında bedel indirimi isteklerini yerine getirmemişse kullanılabilir.

Ayıplı Mal veya Hizmette Tüketicinin Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Tüketici, ayıplı mal veya hizmeti teslim aldığı andan itibaren iki ay içinde satıcıya bildirmelidir. Aksi takdirde, tüketicinin ayıptan kaynaklanan hakları düşebilir.
  • Tüketici, ayıplı mal veya hizmeti satıcıya iade etmeden önce, satıcıya onarım veya değiştirme için makul bir süre tanımalıdır.
  • Tüketici, ayıplı mal veya hizmetle ilgili tüm belgeleri (fatura, garanti belgesi vb.) saklamalıdır.

Tüketiciler, ayıplı mal veya hizmet ile ilgili yaşadıkları sorunlarda Tüketici Hakem Kurullarına veya mahkemelere başvurabilirler.